Ktoré ochranné rukavice si vybrať? Nitrilové, latexové či vinylové?

Ochranné rukavice sú nenahraditeľný pomocník pri práci, mnohých činnostiach v domácnostiach, ale aj v obchodoch s potravinami. V ponuke sú nitrilové, latexové, ale aj vinylové, či polyetylénové rukavice.

Často sa však stretávame s tým, že našim klientom nie je jasné, aké si zvoliť. Jednorazové rukavice sú vyrábané z rôznych materiálov: poznáme nitrilové, latexové, vinylové či polyetylénové.

V jednotlivých kategóriách je možné vybrať si jednorázové pracovné rukavice  podľa hrúbky materiálu na prstoch, na dlani, podľa dĺžky manžety a farby. Medzi základné rozdelenie patrí aj možnosť výberu zo sterilných a nesterilných, nepudrovaných rukavíc alebo pudrovaných rukavíc, ktoré obmedzujú potenie a zjednodušujú navliekanie a vyzliekanie. V prípade požiadaviek na povrchovú úpravu rukavíc sú v ponuke rukavice hladké, sčasti zdrsnené (končeky prstov, prípadne celý prst) pre lepší úchop, alebo zdrsnené po celej časti rukavice. V neposlednom rade si viete rukavice vybrať podľa veľkosti. Taktiež na trhu existujú rukavice ktoré sú vhodné pre ľudí s alergickými reakciami na pokožke.

 

Jednorázové nitrilové rukavice

Nitrilové rukavice sa v rámci jednorazových rukavíc vyznačujú odolnosťou voči oderu a prepichnutiu. Majú 3- násobne vyššiu odolnosť voči prepichnutiu ako latexové rukavice. Majú výborný úchop v suchých, mokrých aj mastných podmienkach a ich silnou stránkou je aj odolnosť voči olejom a mazivám. Sú určené na veľmi náročné práce a majú širokú využiteľnosť v automobilovom, potravinárskom a chemickom priemysle. Sú vhodné pri údržbárskych, sanitačných prácach, činnostiach ako príprava jedál, manipulácia a spracovanie potravín (mäso, ryby), marinovanie, údržba a poriadok pracovísk, ale aj starostlivosť o ľudské telo.

 

Jednorázové latexové rukavice

Latexové rukavice veľmi dobre priliehajú na ruku a používajú sa na prácu, kde je potrebný cit a precíznosť. Ich tenký a elastický materiál taktiež oceníte pri ich snímaní z ruky. Jednorazové latexové rukavice sú vhodné do automobilového a strojárenského priemyslu, ale aj na údržbu a servis vozidiel. Veľké zastúpenie majú v prírodných vedách. Kontrola dielov, výmena olejov, kvapalín a filtrov, opravy motorov to sú činnosti, ktoré spoľahlivo s latexovými rukavicami zvládnete. Vo farmaceutickom priemysle latexové rukavice ochránia pri odbere vzoriek a ich spracovaní, ale aj pri údržbe laboratórneho nábytku a náradia.

 

Jednorázové vinylové rukavice

Do potravinárskeho priemyslu a pri práci v prírodných vedách sa často používajú vinylové rukavice. Vinylové rukavice sú odolné proti presiaknutiu a prasklinám. Vyznačujú sa ľahkosťou, vynikajúcou obratnosťou a pružnosťou.  Pri manipulácií s predmetmi nezanechávajú otlačky prstov. Odporúčajú sa pri práci s kvapalinami a presune pevných látok, odbere vzoriek a ich spracovaní, čistení strojov a zariadení, všetky aplikácie pri spracovaní potravín, ktoré majú kontakt s potravinami.

 

Mikroténové – polyetylenové  rukavice

Najjednoduchšie jednorazové rukavice, s ktorými sa však bežný nositeľ stretáva zrejme najčastejšie sú polyetylénové „sáčkové“ resp. mikroténové rukavice,  ktoré vás čakajú v každej predajni s pekárenskými výrobkami. Tieto rukavice sú bez akýchkoľvek požiadaviek na chemické, vírusové vlastnosti.